Ki bírja el ezt a hatalmas mobil adatforgalmat?

mobil_adatforgalom.jpgA globális mobil adatforgalom 2014-ben 69 százalékkal nőtt, a tendenciát pedig várhatóan a továbbiakban is hasonló lépték fogja jellemezni, főleg a korábbi technológiáknál átlagosan tízszer nagyobb adatforgalmat generáló 4G technológiát érintő fejlesztéseknek köszönhetően. Megállíthatatlanul az állandó internetkapcsolatot és azonnali tartalomlehívási lehetőséget igénylő társadalmi berendezkedés felé haladunk, amit természetesen technikai szinten is ki kell tudni szolgálni. Bár a mobilinternet fejlődése robbanásszerű, azonban egyelőre korlátozott hozzáférést enged a felhasználóknak, ami a Wi-Fi szolgáltatások előtérbe kerülését eredményezi.

Bár a mobilinternet kiterjedt lefedettségének köszönhetően a fogyasztók Magyarország nagyobb részén is állandó internetkapcsolatban lehetnek, a szolgáltatás adatforgalomra vonatkozó korlátozása, illetve annak drágasága ellehetetleníti a nagyobb adatforgalmat generáló tevékenységeket, például HD minőségű videók nézését vagy videóhívások indítását. A fogyasztók ezekben az esetekben inkább csatlakoznak a nyilvános vagy a saját előfizetésű, korlátlan Wi-Fi-hálózathoz, amelyek azonban helyhez kötik a felhasználókat.

A probléma tehát adott: jelenleg a fogyasztó választhat a drágább és korlátozott adatforgalmú, de szinte helyi megkötés nélküli internet, illetve az olcsóbb/ingyenes és korlátlan, de helyhez kötött és (a publikus hálózatok esetén) olykor bizonytalan hátterű internet között. Az egyre jobb minőségű, mobileszközökre optimalizált tartalmak azonban mindinkább a Wi-Fi-technológia felé fordítják a fogyasztói attitűdöt. Például hiába rendelkezik a felhasználó kiváló mobilinternet-sebességgel, ha adatforgalmi okok miatt egy hosszabb Skype-videóhíváshoz be kell ülnie egy kávézóba.

A valóságban egyébként viszonylag kevés az a tartalom, amit kifejezetten mozgás közben akarunk elérni (az autók navigációja ilyen, vagy a zenehallgatás a buszon utazva), a legtöbb esetben a mobilunkat ún. nomadikus vagy nem helyhez kötött üzemmódban használjuk adatforgalomra.

Mivel a szokásos mobilbeállítások mellett a készülékünk lehetőleg a számára elérhető Wi-Fi-hálózatot választja a mobilhálózat helyett, így használat közben sokszor nem is érzékeljük, hogy a mobilunkon mint felhasználói felületen valójában a vezetékes hálózatot használjuk.

2014-ben a mobil adatforgalom 46 százalékát tehermentesítették Wi-Fi-hálózatok felé, tehát egyelőre még a mobilinternet bonyolít le nagyobb forgalmat. A Cisco tavalyi előrejelzése szerint azonban 2018-ra a fent említett okoknak köszönhetően ez az arány 52 százalékra nő. Ennek következtében egyrészt a mobileszközök egyre inkább a nagysebességű, korlátlan és olcsó vezetékes internetre fognak támaszkodni, ami által jelentősen csökkenni fog a mobilszolgáltatók adatforgalom által generált, egy előfizetőre eső bevétele.

A helyzet minden bizonnyal lépéskényszerbe helyezi a mobilszolgáltatókat. Ha kizárólag a 4G, illetve az 5G technológia fejlesztésére koncentrálnak, a gyorsabb és megbízhatóbb mobilkiszolgálás mellett a Wi-Fire mindenképp átterelődő forgalomról kénytelenek lemondani. Ám ahogy az európai és a hazai gyakorlat is mutatja, a mobilszolgáltatók folyamatosan keresik a vezetékes technológia adta lehetőségeket, legyen szó felvásárlásról, összeolvadásról, együttműködésről vagy saját fejlesztésről. Ez a trend Magyaroroszágon is megfigyelhető már, hiszen újabban a Telekom mellett a Vodafone is kínál ADSL-kapcsolatot ügyfelei számára, de a vonalas szolgáltatók is belépnek a mobilpiacra.

Az, hogy a fogyasztók mobileszközükkel mobilinternetre, saját vezetékes hálózatra vagy akár publikus Wi-Fire is ugyanazon szolgáltatónál csatlakozhatnak, a szolgáltatók számára hamarosan új csomagok bevezetését teszi lehetővé, amivel a fogyasztó csak jól járhat. Kíváncsi vagyok, ki jön ki legelőször ilyen tarifacsomaggal.

Lévay Örs