Lassú nettel sem lehet megállítani az internetes tévézés terjedését

netflix.JPGAzt gondolhatnánk, hogy az internetes szolgáltatások özönvíz-szerű elterjedésének csupán a szélessávú hálózat hiánya vethet véget. A Netflix azonban erre is rácáfolt. Még februárban bejelentették, hogy internetes tévészolgáltatásukat Kubában is elindítják. Abban a Kubában, ahol 100 lakosra csupán 0,05 szélessávú vezetékes internetkapcsolat jut. Összehasonlításképp Magyarországon ez a szám 25, az USA-ban 30, Svájcban, Dániában és Hollandiában pedig 40 fölött van. Szóval az amerikai cég olyan területen kíván ügyfeleket szerezni, ahol a lakosság elhanyagolható részének van lehetősége nagyobb adatforgalmat generálni. Ma már láthatóan ez sem jelenthet akadályt az internetes tévézés elterjedésének.

A Netflix internetes video stream szolgáltatása jelenleg több mint 40 országban érhető el, köztük Észak- és Dél-Amerikában, illetve több nyugat- és észak-európai országban. Szlovákiában, Csehországban és Oroszországban már folyik a szolgáltatás előkészítése, de Magyarország is hamarosan csatlakozhat a Netflix piacához. Nem kérdés, hogy a Netflix hosszútávon a globális lefedettségre törekszik, ahhoz azonban fokozatosan kell előretörnie, minden egyes újabb piacból további tapasztalatokat gyűjtve. A legkézenfekvőbb megoldás azokat a piacokat megcélozni, ahol adott a fejlett hálózati infrastruktúra és a sok fizetőképes ügyfél. Kubáról viszont egyik állítás sem mondható el, éppen ezért meglepő, hogy a Netflix megtette ezt a lépést.

Tévészolgáltatást interneten keresztül kétféle technológiával lehet szolgáltatni: egyrészt OTT-vel (Over The Top), másrészt IPTV-vel (Internet Protocol Television). Míg az IPTV egy szolgáltató saját fejlesztésű és ellenőrzött infrastruktúráját használja a szolgáltatás továbbításához, addig az OTT harmadik félként a nyilvános interneten keresztül elérhető, tehát nincs hozzá szükség saját fejlesztésű hálózatra. Bár a legtöbb országban egyelőre még az IPTV az elterjedtebb technológia, az elmúlt néhány évben megjelent és terjeszkedő OTT-szolgáltatók olcsó termékeikkel, illetve átvett és saját minőségi tartalommal tudják meggyőzni a felhasználókat.

A nagy nemzetközi harmadik szolgáltatók közé tartozik például a Hulu, a MyTV vagy éppen a Netflix, itthon pedig ilyen modellre épül az ITT/OTT TV, amely a hálózatokat fejlesztő szolgáltatóktól függetlenül biztosíthatja az internetes tévézést a végfelhasználóknak. A szolgáltatás minősége azonban nem, vagy csak alig gyengébb minőségű az IPTV-nél. Nagyon sok függ a kódolástól. Az ITT/OTT TV például MPEG-4 tömörítést alkalmaz, amellyel kisebb sávszélesség mellett képes akár HD minőséget is elérni. Ezáltal már akár 1-3 Mbps letöltési sebesség is elegendő az internetes tévézéshez, míg az IPTV általában megköveteli a 7 Mbps-ot, de legalább ötöt igényel.

Itt kanyarodunk vissza Kubához. Harmadik szolgáltatóként a Netflixnek egyáltalán nincs szüksége arra, hogy hálózatot fejlesszen, mivel a meglévőt tudja használni a karibi országban. Az OTT-technológia adottságai pedig lehetőséget teremtenek arra, hogy a cég a kevésbé fejlett infrastruktúrát is – korlátozottan, de – ki tudja használni szolgáltatása elterjesztéséhez. Természetesen annak tudatában írom ezt, hogy egy kommunista országról van szó, de ha a szolgáltatás pozitív visszajelzéseket generál, és igény mutatkozik az internetes tévézésre, akár a hálózatfejlesztés is elkezdődhet az országban, egyre több potenciális ügyfelet csatlakoztatva a rendszerhez. A Netflix számára ez egy abszolút sikersztori lehet, feltéve, hogy egy ilyen lépés Kubában is működhet.

Amellett viszont, hogy a karibi terjeszkedés üzleti előnnyel is járhat a vállalat számára, nem szabad elfeledkezni a további előnyökről sem:

  1. Kuba rendkívül jó helyszín az internet és internet-szolgáltatások elterjedésének modellezésére. Egy szinte teljesen kihasználatlan, kisebb piac gyakorlóterepként számos tapasztalatot és visszajelzéseket tud nyújtani a nyugati cégek számára, hogy azokat elemezve eredményesebbé és hatékonyabbá tegyék szolgáltatásaikat a további, nagyobb potenciállal bíró megcélzott piacokon.
  2. A lépés szimbolikus, és erős üzenettel bír a világ számára. Azt közvetíti, hogy az internet és a video streaming terjedésének ma már nincs akadálya. Aki egy kommunista rezsimben is el tudja adni szolgáltatását és műsorait, annak nem jelent problémát, hogy a Föld valamennyi országában a piac élére törjön.

A Netflix tehát lehetővé teszi, hogy kívülről nézzük végig a szélessávú internet elterjesztésének kísérletét. És akár annak is szemtanúi lehetünk, hogy egy internetes műsorszolgáltató vállalat hatást gyakorol egy ország hálózati infrastruktúrájának kiépítésére.

A fentiekből is jól látszik, hogy a technológiai forradalom ma már sokkal több fronton zajlik, mint korábban. A távközlési óriáscégek mellett megjelentek olyan kisebb szolgáltatók vagy akár startupok, amelyek jelentős hatással vannak a technikai fejlődésre, elősegítik az internet elterjedését és új trendeket, irányvonalakat képesek elindítani. A kubai lépés korábban például elképzelhetetlen volt, néhány év múlva pedig lehet, hogy a globális hálózat fejlődésének egyik alaplépéseként fogunk rá tekinteni.

Lévay Örs