Már az ajtónkon kopogtat a Tesla

tesla_akkumulator.JPGMegtette várva várt bejelentését a prémium elektromos autóiról ismert amerikai cég, otthonaink áramellátásában hasznosítható akkumulátort dob piacra. A Tesla nem titkolt célja, hogy termékei uralják az elektromos autók piacát, tekintve, hogy tavaly elérhetővé és felhasználhatóvá tette technológiai szabadalmait a piac számára. Ezzel a lépéssel még közelebb jutott ahhoz, hogy a piacon a saját fejlesztésű technológiája váljon dominánssá az e-autók piacán. De mivel egy folyamatosan terjeszkedő, a tőzsdén is jelen lévő innovatív cégről van szó, várható volt, hogy nem elégszik meg az utak meghódításával.

A jövő hatékony energiaellátásának lényegére tapintott rá az az amerikai fiatal, aki egy Tesla modell szétszerelésével és akkumulátorainak felhasználásával kívánta ellátni árammal saját otthonát. Az életveszélyes procedúrával azonban megvárhatta volna a Tesla bejelentését, ugyanis az otthoni akkumulátor önmagában is kapható lesz, és még az elektromos autót is ép formában használhatja. Na, de lássuk a számokat és a működési elvet!

A kevés helyet igénylő lítiumion-alapú rendszer (Powerwall) 7 és 10 kWh-s kiszerelésekben kapható, azaz egy akkumulátor ennyi energiamennyiséget képes egy feltöltéssel tárolni, de az egyes elemek skálázva, maximum 9 darabig összekapcsolhatók, akár 90 kWh-ra növelve a teljes tárolókapacitást. Viszonyítási alapként: a Nissan Leaf akkumulátora 24 kWh, amellyel több mint 200 km-t is képes megtenni, a Tesla S modell 70 és 85 kWh-s akkumulátorral kapható, kétszer akkora hatótávval. Azonban míg az autóknak akár hosszú távon, töltés nélkül is képesnek kell lennie áramot biztosítani a működéshez, addig az otthonokban az akár állandó kapcsolat elegendővé teszi a kisebb, egy akkumulátort igénylő kapacitást is.

A Powerwall mellett a Tesla bemutatta a korlátlan számban összekapcsolható Powerpack akkumulátorszekrényt is, amellyel már az otthonoknál nagyobb kapacitásigényű rendszereket tudja kiszolgálni a tárolt energiamennyiséggel.

Az akkumulátorok előnyeit többféleképpen is ki lehet használni. A Tesla elsősorban a megújuló energia tárolásának forradalmi eszközeként tekint a termékre, de az csatlakoztatható a hálózatra is. Egyrészt csökkentve a csúcsidőszakok és áramkimaradások során tapasztalt ingadozások közvetlen hatásait, egyfajta szünetmentes tápegységként (UPS), másrészt redukálhatók az energiaköltségek, ha éjjel olcsóbban szolgáltatott árammal töltjük fel, amelyet a nap folyamán a drágább időszakban hasznosítunk.

Egy átlagos amerikai háztartás (a Tesla elsőszámú piaca) közel 30 kWh energiát használ egy nap, egy magyar pedig ennek töredékét. Kiszámolható tehát, hogy egy 10 kWh-s akkumulátor egy átlagos amerikai háztartást akár nyolc órán keresztül is el tud látni árammal, biztosítva a lakást egy hosszabb áramkimaradás esetén, egy magyart pedig akár másfél-két napon keresztül is. De természetesen a kapacitás több tárolóegység beszerzésével megtöbbszörözhető.

Ahogy az elektromos autók esetében is, a rendszer bérlői ösztönzőül számos további kedvezményre számíthatnak, például az áramszolgáltatótól, illetve az akkumulátort forgalmazó cégtől is.

Azon túl pedig, hogy egy technológiai forradalom előtt állunk, minden pesszimista visszhang ellenére sem lehet letagadni, hogy egy kiemelkedő vállalati sztorit láthatunk, amelyben az elektromos autók csak az első pár lépést jelentik. A Tesla több milliárd dolláros beruházás keretében egy óriási lítiumion-akkumulátor gyárat épít Nevadában, amely évi 500 ezres kapacitásával 2017-től hatalmas előrelépést fog jelenteni a piacnak. Míg 2012-ben az akkumulátorpiac 200 millió dolláros volt, addig az IHS CERA kutatócég szerint 2017-re a 19 milliárdot is elérheti.

A Tesla már most sikersztorinak tekinthető, de azzal, hogy a cég az otthonok és a vállalatok energiaellátásában is jelentős szerepet vállal, új szintre emeli a történetet. Elon Musk vezérigazgató víziója, amely szerint elegendő (számításuk szerint 900 millió darab) Powerpackkel az egész Föld energiaellátását át lehetne állítani megújuló alapúra, izgalmas, eladható történetet kerít a cégnövekedés mögé.

Lévay Örs